Gojaznost i višak estrogena

Danas je većina populacije svakodnevno izložena različitim hemikalijama koje mogu biti opasne po zdravlje. Rizične supstance nalaze se u kozmetičkim proizvodima, plastičnoj ambalaži, sredstvima za higijenu, pa i životnim namirnicama.

salo na stomaku i butinamaKsenoestrogeni

Neke od ovih hemikalija imaju osobine nalik estrogenu, odnosno u organizmu oponašaju dejstvo ove „ženske“ grupe hormona. Generički naziv za takva hemijska jedinjenja je ksenoestrogeni.

Ako patite od nekog od sledećih simptoma, moguće je da u organizmu imate višak estrogena zbog izloženosti uticaju ksenoestrogena iz okruženja:

  • Tvrdokorno salo na stomaku, butinama i zadnjici
  • Stalne alergije i sinusne infekcije
  • Zadržavanje vode, otečenost
  • Hroničan zamor
  • Promene raspoloženja

Najnovija istraživanja ukazuju na vezu između ksenoestrogena i gojaznosti.

Ksenoestrogeni i zdravlje

Supstance nalik estrogenu se u organizmu vezuju za naročite hormonske receptore čime ometaju normalnu hormonsku komunikaciju i povećavaju rizik od različitih obolenja: kod žena – rak grudi i materice, fibrocistične promene u grudima, endometrioza, neredovna mestruacija; kod muškaraca – problemi sa prostatom, smanjena plodnost.

Estrogen i gojaznost

pivski stomakKsenoestrogeni nisu jedini uzrok viška estrogena u organizmu. Gojaznost, starenje, kontraceptivne pilule, hormonska terapija, anabolički steroidi, hormoni u mesu i nepravilna ishrana takođe doprinose ovakvom stanju i zdravstvenim poremećajima koje sa sobom nosi.

Kada ga ima previše u telu, estrogen dovodi do rasta tkiva osetljivih na estrogen i povećanja adipoznog (masnog) tkiva. Kod muškaraca to je obično u predelu stomaka i grudi, a kod žena na zadnjici i butinama. U nekim slučajevima, višak estrogena kod muškaraca dovodi do feminizacije izgleda i ginekomastije.

Masno tkivo osetljivo na estrogen često se naziva i „tvrdokornim salom“ jer odoleva stalnim pokušajima mršavljenja preko dijete i vežbanja. Višak estrogena u organizmu stvara začarani krug: estrogen može dovesti do nekontrolisanog gojenja, a novostvoreno masno tkivo proizvodi dodatne količine estrogena u masnim ćelijama koji dovodi do novog gojenja i tako u krug.

Aktivni sastojci SLIM5 pomažu u detoksikaciji organizma i čišćenju tela od viška estrogena. Sa redovnom upotrebom SLIM5 olakšaćete eliminaciju ”tvrdokornog sala” na problematičnim mestima i popraviti opšte zdravstveno stanje!

Aktivni sastojci SLIM5 pomažu u detoksikaciji organizma i čišćenju tela od viška estrogena. Sa redovnom upotrebom SLIM5 olakšaćete eliminaciju ”tvrdokornog sala” na problematičnim mestima i popraviti opšte zdravstveno stanje!